суботу, 20 травня 2017 р.

Поради щодо вирощування півників


Іриси(півники): посадка й догляд, коли садити квіти і що необхідно враховувати.

 Уже, мабуть, не так-то просто знайти садівника, який би не висадив у своєму квітники хоча б кілька цибулин ірисів. Ці невибагливі рослини взагалі не вимагають якогось особливого догляду, а тому і настільки улюблені власниками земельних ділянок. Кожен з них при цьому знає, що дуже важливо правильно посадити культуру та забезпечити належний первинний догляд.

Іриси: посадка і доглядПросто величезним достоїнством цих садових рослин є їх надзвичайна стійкість до сильних морозів, а значить, Вам зовсім не варто переживати з приводу того, що кореневища залишилися зимувати на відкритому грядці. По своїй природі ці рослини мають відразу два види пагонів – вегетативні, тобто ті, які заховані під землею (або просто коріння), а також генеративні, що представляють собою безпосередньо сам квітконіс. При цьому, в залежності від сорту, на рослині можна спостерігати той 8 до 11 квіток.


Розмножити ірис можна кількома способами – насінням або вегетативно. При цьому, перший випадок використовується вкрай рідко і то лише у випадках, коли прагнуть вивести якийсь гібрид. Новоутворені культури, отримані саме таким чином, цвітуть приблизно на 2-3 рік після посадки. Куди більш поширеним є вегетативний спосіб, а простіше кажучи, звичайне ділення кореня, що дозволить милуватися яскравим кольоровим «плям» на клумбі в той же рік, коли була зроблена пересадка. При цьому, такий спосіб однаково гарний як для «диких», так і для сортових представників.


Як правильно посадити іриси?Напевно, просто величезним полегшенням для будь-якого квітникаря є той факт, що принцип посадки не залежить від того, який сорт ірисів Ви збираєтеся посадити – сітчастий або, приміром, мечоподібний. Ну, а це вже дуже полегшує завдання, адже тільки уявіть, скільки б додаткових турбот «звалилося» на Вашу голову.

Отже, якщо Ви хочете, щоб на ділянці зовсім скоро просто буяли іриси, посадка і догляд мають розпочатися з підготовки ямок, які будуть поміщатися кореневища. При цьому, дуже важливо в центрі кожного такого поглиблення зробити невеликий горбок, який і поміщаються вже підготовлені цибулини. При цьому, дуже і дуже важливо розправити всі «ниточки» по боках, потихеньку поглиблюючи корінь у землю, але максимум на 3 сантиметри. Що ж стосується схеми висадки, то найбільш прийнятним і допустимим відстанню між рослинами вважається відрізок в 50 сантиметрів.
Як підібрати найкращий час для посадок і пересадок ірисів?
Тут все здається дуже простим і це, в принципі, так і є. Головне правило, якого потрібно дотримуватися – пересаджувати рослини можна тільки після повного закінчення їх цвітіння або ж після вегетації. Це пов’язано більшою мірою з тим, що в такі періоди досить активно поновлюється ріст кореневої системи і листя. Якщо ж Ви пропустите «вдалий момент», ризикуєте опинитися за загиблими рослинами, які просто не встигнуть досить вкоренитися.
Приступати до пересадження рослин краще всього в кінці літа – початку осені. У випадку, якщо подібні дії Ви зробили пізніше вересня, краще не ризикувати і висадити такі коріння в звичайні квіткові горщики, які варто «зберігати» в досить прохолодних приміщеннях з температурою навколишнього середовища близько 7 – 8 0С. Після, посадка ірисів навесні проводитися за вже відомою схемою. При цьому, звичайно, Вам навряд чи вдасться помилуватися пишним цвітом в цей же рік, але не варто засмучуватися, адже посадка ірисів навесні дозволить Вам отримати дуже стійкі культури. Що ж стосується цвітіння, то не турбуйтеся – через рік-два Ви вже зможете «охати та ахати», зачаровываясь яскравими веселковими переливами.
Як розмножити ірис нирками і паростками?
Вся принадність цього способу полягає в тому, що у порівнянні з традиційним поділом куща, коли можна отримати приблизно 3 – 8 нових рослин, даний спосіб дозволить Вам запастися як мінімум 50 новими посадочними одиницями. При цьому, в якості джерела досить мати лише одне розвинене рослина, яка також викопується, поділяється на окремі корінці, які потім розрізають поперек. Після цього, проробляється довга неглибока борозна, в яку то і вылаживаются ці шматочки. Далі Вам потрібно буде присипати їх пухким грунтом і не забувати стежити за достатньою вологістю. Пересаджують молоді рослини можна буде вже на наступний рік.
Що стосується паростків, то тут все куди простіше, але є і свої тонкощі. Наприклад, зробити таку маніпуляцію можна виключно в період цвітіння материнської рослини. В цей час Вам варто обережно, використовуючи досить гострий ніж, відрізати паростки, таким чином, щоб захопити хоч трохи кореневища. Садиться такий посадковий матеріал тільки у холодний парник, де вже приблизно через кілька тижнів він добре вкорениться.
Завдяки своїй незвичайній красі, ірис вельми поширений і зустріти сорти цієї культури можна буквально в будь-якому куточку земної кулі. Своїм красивим ім’ям ця культура добродушно поділилася і з одного туманністю, що в сузір’ї Цефея – що ж поробиш, якщо вона так схожа з цим дивовижним квіткою? Ось і не дивно, що півники – рослина «номер один» у будь-якому палісаднику»!

Немає коментарів:

Дописати коментар